Hostingprovider isometrische landingspagina. Website hosting service isometrisch concept. Internetprovider hardware en software plat ontwerp. Vectorillustratie met mensenfiguren.

Hoe je je website kunt controleren op up of down

Je website up of down?

Het is essentieel om de beschikbaarheid van je website regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat je gebruikers een optimale ervaring hebben. Gelukkig zijn er diverse handige tools beschikbaar om je te helpen bij het monitoren van de uptime van je website. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Pingdom

Pingdom is een krachtige online service waarmee je de uptime en prestaties van je website kunt monitoren. Het biedt gedetailleerde rapporten over de reactietijd en beschikbaarheid van je website vanuit verschillende wereldwijde locaties.

2. UptimeRobot

UptimeRobot is een gratis service die je website regelmatig op up of down controleert en je direct op de hoogte stelt via e-mail, sms of meldingen als je site niet meer reageert (down) of weer is hersteld(up).

3. StatusCake

StatusCake is een uitgebreide monitoringtool waarmee je downtime en uptime van je website kunt controleren. Het biedt gedetailleerde rapporten en waarschuwingen om je op de hoogte te houden.

4. Site24x7

Site24x7 biedt uitgebreide monitoring, inclusief uptime-controle, prestatiebewaking en servermonitoring, om ervoor te zorgen dat je website optimaal blijft werken.

5. DownForEveryoneOrJustMe

Deze eenvoudige tool stelt je snel in staat om te controleren of je website echt down is. Je voert gewoon je URL in, en de tool vertelt je of de site down is voor iedereen of alleen voor jou.

6. Google Search Console

Naast andere functies biedt Google Search Console rapporten over de prestaties van je site, inclusief inzicht in mogelijke problemen met de toegankelijkheid.

7. Web hostingprovider-tools

Veel web hostingproviders bieden hun eigen monitoringtools aan. Controleer of jouw provider dergelijke tools heeft om de status van je website te controleren.

Zorg ervoor dat je regelmatig de uptime en beschikbaarheid van je website controleert, vooral als het een cruciaal onderdeel van je bedrijf is. Met behulp van deze tools kun je snel problemen opsporen en oplossen, en ervoor zorgen dat je website soepel blijft draaien voor je gebruikers.

Bij het maken van een back-up is je website dan ook down voor bezoekers?

Het maken van een back-up van je website hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat je website down zal zijn voor bezoekers. Het hangt af van de manier waarop je de back-up maakt en welke tools of technieken je gebruikt.

Er zijn twee hoofdmethoden om een back-up van je website te maken:

Server-side back-up:

  • Als je een back-up maakt op de server waar je website wordt gehost, kan dit in sommige gevallen een kleine impact hebben op de prestaties van je website tijdens het back-upproces. Als de serverbronnen worden gebruikt om de back-up te maken, kan dit de laadtijden van je website enigszins beïnvloeden. In de meeste gevallen zal de impact echter minimaal zijn en zullen bezoekers de website normaal kunnen bekijken.

Off-site back-up:

  • Dit is wanneer je een back-up maakt op een externe locatie, bijvoorbeeld een cloudopslagservice of een andere server. Off-site back-ups hebben doorgaans geen invloed op de prestaties van je live website, omdat de back-up op een andere omgeving wordt gemaakt.

Als je een website draait op een platform met ingebouwde back-upfuncties, zoals WordPress met een betrouwbare plug-in voor back-ups, dan zal de impact op de live website meestal minimaal zijn. Deze tools zijn geoptimaliseerd om back-ups te maken met minimale verstoring van je website.

Desondanks is het altijd een goed idee om voorzichtig te zijn en vooraf te controleren of de back-upprocedure die je kiest, geen negatieve invloed zal hebben op je website en bezoekerservaring. In sommige gevallen kan het handig zijn om de back-up op een tijdstip te plannen wanneer er minder verkeer op je website is, bijvoorbeeld ‘s nachts, om eventuele mogelijke verstoringen te minimaliseren.

Onderhoud uitbesteden?

Veiligheid van je website lijkt misschien wel heel veel werk. En dat is het vaak ook als je website niet up-to-date blijft.

  • Wij doen het onderhoud van je wordpress website
  • Daarmee voorkom je veiligheids issues
  • Kleine aanpassingen doen we makkelijk even erbij voor je.
  • Eerlijk is eerlijk. Niet iedere klant is welkom. Focus op de culturele sector.
  • Persoonlijk advies. Soms met simpele aanpassingen een veel betere en veiligere website.