Hostingprovider isometrische landingspagina. Website hosting service isometrisch concept. Internetprovider hardware en software plat ontwerp. Vectorillustratie met mensenfiguren.

De ultieme beveiligingsstrategie – Begin Met Website Back-ups!

Back-up van je website en e-mail accounts is de ultieme beveiligingsstratiegie.

Het maken van regelmatige back-ups van je WordPress-site is de ultieme beveiligingsstratiegie om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn en om eventuele onverwachte problemen of dataverlies te voorkomen. Hier zijn de beste manieren om een back-up van je WordPress-site te maken en hoe vaak je dit zou moeten doen:

Automatische back-ups via hostingprovider:

De meeste gerenommeerde hostingproviders bieden automatische back-updiensten aan als onderdeel van hun hostingpakketten. Controleer of jouw hostingprovider deze functie aanbiedt en schakel deze in. De frequentie van automatische back-ups varieert, maar veel hostingproviders bieden dagelijkse back-ups.

Back-up plug-ins:

Er zijn verschillende WordPress-plug-ins beschikbaar waarmee je eenvoudig back-ups kunt maken van je site. Populaire back-up plug-ins zijn bijvoorbeeld UpdraftPlus, BackWPup en WPvivid.
Deze gebruik ik zelf en ben daar zeer tevreden over. Ik gebruik overigens wel de Pro versie.
Hier zijn enkele functies en mogelijkheden die de plug-in mogelijk biedt:

  1. Website migratie: Met WPvivid kun je je WordPresswebsite eenvoudig migreren van de ene host naar de andere. Dit kan handig zijn als je van hostingprovider wilt veranderen of als je een testwebsite naar een live omgeving wilt verplaatsen.
  2. Herstellen van back-ups: Naast het maken van back-ups, kan je natuurlijk ook deze back-ups herstellen. Als er iets misgaat met je website, kun je een eerder gemaakte back-up terugzetten om je site te herstellen naar een vorige staat.
  3. Kloon functionaliteit: Je kunt ook een kloon maken van je WordPress-site op dezelfde server of op een andere server. Dit is handig als je een duplicaat van je site nodig hebt voor testdoeleinden of als je meerdere websites wilt beheren die vergelijkbaar zijn.
  4. Automatische planning van back-ups: WPvivid biedt de mogelijkheid om automatische back-ups in te stellen op regelmatige tijdstippen. Dit zorgt ervoor dat je website regelmatig wordt beveiligd zonder dat je er steeds aan hoeft te denken.
  5. Opslag naar externe cloudservices: Je kunt je back-ups opslaan op externe cloudservices zoals Google Drive, Dropbox, Amazon S3 en meer. Dit zorgt voor extra beveiliging en een externe locatie voor je back-upbestanden.
  6. Selectief back-ups maken: Er is ook de mogelijkheid om selectieve back-ups te maken. Hiermee kun je specifieke delen van je website uitsluiten van de back-up of juist alleen bepaalde delen back-uppen.
  7. Beheer van back-up-archieven: De plugin stelt je in staat om oude back-up-archieven te beheren en indien nodig op te schonen om ruimte te besparen.
  8. Migratie naar een nieuw domein: Naast het migreren van je website naar een nieuwe host, kun je met WPvivid ook je site migreren naar een nieuw domein.

3. Handmatige back-ups:

Als je de voorkeur geeft aan meer controle over het back-upproces, kun je handmatig een back-up maken van je WordPress-site. Dit omvat het downloaden van alle websitebestanden via FTP (bijv. met FileZilla) en het exporteren van de database vanuit phpMyAdmin of via een databasebeheerder.

Hoe vaak back-ups maken?

De frequentie van back-ups hangt af van hoe vaak je de inhoud van je website bijwerkt en hoeveel risico je bereid bent te nemen bij dataverlies. Over het algemeen zijn hier enkele richtlijnen:

  • Dagelijkse back-ups: Als je een actieve website hebt met frequente updates, zoals e-commerce sites of blogs met dagelijkse posts, dan is dagelijkse back-up aan te raden.
  • Wekelijkse back-ups: Voor websites met minder frequente updates en een lager risico op gegevensverlies, zoals kleine bedrijfspagina’s, kan wekelijkse back-up voldoende zijn.

Ongeacht de frequentie van de back-ups, is het belangrijk om regelmatig te testen of je back-ups daadwerkelijk hersteld kunnen worden. Het hebben van een recente back-up is slechts de helft van de strijd; je moet er zeker van zijn dat je deze met succes kunt herstellen als dat nodig is.

Back-ups op drie verschillende locaties

Hoewel het hebben van back-ups op drie verschillende locaties een populaire en effectieve back-upstrategie is, is er geen harde en snelle regel dat back-ups altijd op drie plekken moeten worden opgeslagen. Het aantal locaties voor het opslaan van back-ups kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van je website, het belang ervan, de beschikbare middelen en de gewenste mate van redundantie.

Het idee achter het hebben van back-ups op meerdere locaties is om je gegevens te beschermen tegen verschillende soorten rampen, zoals serveruitval, hardwarestoringen, natuurrampen, beveiligingsinbreuken of menselijke fouten. Hier zijn enkele veelvoorkomende locaties waar je back-ups kunt opslaan:

  1. Lokaal op de server: Het is goed om regelmatige back-ups van je website op dezelfde server op te slaan. Dit biedt snelle toegang tot back-ups en is handig als je snel een herstel moet uitvoeren.
  2. Extern op dezelfde locatie: Het is aan te raden om een kopie van je back-ups op een andere fysieke schijf of server op dezelfde locatie op te slaan. Dit biedt bescherming in geval van hardwarefouten.
  3. Extern op een andere locatie: Het hebben van een externe back-upopslag op een andere locatie is essentieel voor bescherming tegen grootschalige storingen of calamiteiten die de gehele locatie kunnen beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld een externe harde schijf zijn die je buiten je kantoor of een andere datacenterlocatie bewaart.
  4. Cloudopslag: Back-ups opslaan in de cloud is een goede optie omdat het je gegevens beschermt tegen fysieke schade aan lokale hardware en locatiespecifieke problemen. Populaire cloudopslagdiensten zijn onder andere Google Drive, Dropbox, Amazon S3 en Microsoft OneDrive.

Hoewel drie locaties een nuttige richtlijn kan zijn, is het belangrijker om een back-upstrategie te ontwerpen die past bij de behoeften van jouw website en bedrijf. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en test of je deze back-ups met succes kunt herstellen, zodat je erop kunt vertrouwen dat je je website kunt herstellen in geval van een noodgeval.

Voor alle websites in mijn beheer heb ik bij de website provider meerdere back-up bestanden. Daarnaast via de plug-in Wpvivid ook aan aantal back-ups in de cloud. Tevens nog back-ups op de NAS (=lokaal).

WPReset

In mijn ontwikkelomgeving maak ik ook gebruik van WPReset. Dit is een WordPress-plugin die is ontworpen om het proces van het importeren, exporteren en resetten van WordPress-instellingen en inhoud te vereenvoudigen. Het biedt een aantal voordelen en functionaliteiten die het beheer van WordPress-websites gemakkelijker kunnen maken.

  1. Tijdsbesparing: Met WPreset kun je complete sets van WordPress-instellingen en inhoud exporteren en importeren. Dit kan je veel tijd besparen bij het dupliceren van websites, bijvoorbeeld voor tests of ontwikkelingsdoeleinden, of bij het verplaatsen van een website naar een nieuwe server of domein.
  2. Gemakkelijk herstel: Als je aan het experimenteren bent met je website en iets fout gaat, kun je eenvoudig je site resetten naar een vorige staat zonder dat je een volledige back-up hoeft terug te zetten. Dit is handig voor ontwikkelaars en gebruikers die vaak wijzigingen aanbrengen en snel kunnen herstellen als er iets misgaat.
  3. Herbruikbare instellingen: WPreset stelt je in staat om aangepaste instellingen en configuraties op te slaan en deze te hergebruiken op andere websites. Hierdoor hoef je niet elke keer dezelfde instellingen handmatig in te voeren bij het opzetten van nieuwe WordPress-sites.
  4. Contentvergelijking en -samenvoeging: De plugin biedt de mogelijkheid om inhoud te vergelijken en samen te voegen tussen verschillende WordPress-installaties. Dit is handig wanneer je inhoud wilt synchroniseren tussen test- en live-websites.
  5. Eenvoudig in gebruik: WPreset is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, zelfs voor gebruikers zonder technische ervaring.

Gebruik WPreset niet als het gaat om het resetten van een bestaande website. Het resetten van je site zal al je inhoud en instellingen wissen en kan leiden tot verlies van gegevens als het niet zorgvuldig wordt gedaan. Zorg er daarom altijd voor dat je een actuele back-up hebt voordat je de plug-in gebruikt om eventuele ongewenste gevolgen te voorkomen.
Ook zorgt deze plug-in dat je database snel groeit. Het maakt namelijk kopie bestanden aan in je database. Deze kan dus snel groot worden. Met gevolg dat je back-up bestanden ook steeds groter worden. Uiteindelijk wordt je website hierdoor een stuk trager.

E-mail accounts gekoppeld aan je domeinnaam.

Het maken van back-ups van e-mails via je websiteprovider kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context. Hier zijn twee mogelijke interpretaties:

  1. Back-ups van e-mailaccounts: Sommige websiteproviders bieden ook e-mailhostingdiensten aan. Als je e-mailadressen hebt die zijn gekoppeld aan je domeinnaam en worden gehost bij je websiteprovider, kan de provider ook back-upopties aanbieden voor je e-mailaccounts. Dit betekent dat ze regelmatig back-ups maken van je e-mails, mappen en instellingen. In geval van gegevensverlies of serverproblemen kunnen ze je e-mails herstellen vanuit deze back-ups.
  2. Back-ups van e-mailgegevens die via je website worden verzonden: Als je website e-mails verstuurt naar gebruikers, bijvoorbeeld registratiebevestigingen, wachtwoordherstel-e-mails, nieuwsbrieven, enz., kan de websiteprovider mogelijk back-ups maken van deze uitgaande e-mails. Dit kan helpen bij het herstellen van e-mails in geval van technische problemen of andere onvoorziene omstandigheden.

Het is belangrijk om te begrijpen welk type e-mailback-up jouw websiteprovider precies aanbiedt en wat de omvang van de back-ups is. Sommige providers maken misschien alleen incidentele back-ups, terwijl anderen regelmatige en uitgebreide back-uppraktijken hanteren.

Als e-mailback-ups van cruciaal belang zijn voor jouw bedrijf of website, is het raadzaam om:

  • Na te gaan of jouw huidige websiteprovider e-mailback-updiensten aanbiedt en wat de voorwaarden en frequentie zijn.
  • Te overwegen om een externe e-mailback-upservice te gebruiken, vooral als e-mails van vitaal belang zijn voor jouw activiteiten. Er zijn services beschikbaar die automatisch back-ups van al je e-mails maken en deze veilig opslaan op externe servers.

Ongeacht de back-upmogelijkheden die je provider biedt, is het altijd een verstandige praktijk om belangrijke e-mails te archiveren en regelmatig back-ups van je e-mailgegevens te maken, zodat je zelf ook controle hebt over je e-mailback-ups.

Onderhoud uitbesteden?

Veiligheid van je website lijkt misschien wel heel veel werk. En dat is het vaak ook als je website niet up-to-date blijft.

  • Wij doen het onderhoud van je wordpress website
  • Daarmee voorkom je veiligheids issues
  • Kleine aanpassingen doen we makkelijk even erbij voor je.
  • Eerlijk is eerlijk. Niet iedere klant is welkom. Focus op de culturele sector.
  • Persoonlijk advies. Soms met simpele aanpassingen een veel betere en veiligere website.