Man met vinger op laptop toets met waarschuwing op sherm van gevaar

BLOG

SSL-certificaat installeren

Boost de Veiligheid van je Website in slechts enkele stappen! Een SSL-certificaat installeren en je gegevens beschermen. Ontdek hoe!

Het internet heeft zich ontwikkeld tot een plaats waar privacy en beveiliging van gegevens van het grootste belang zijn. Een van de fundamentele stappen om je website veiliger te maken, is een SSL-certificaat installeren. Volg de onderstaande stappen hoe je een SSL-certificaat op je website kunt installeren.

Waarom is een SSL-certificaat installeren belangrijk?

Een SSL-certificaat is van cruciaal belang omdat het de veiligheid en privacy van gegevens op je website garandeert. Zonder SSL kunnen gegevens die tussen uw website en de bezoekers worden verzonden, worden onderschept door kwaadwillende derden. Met SSL worden deze gegevens versleuteld, waardoor ze vrijwel onmogelijk te lezen zijn voor iedereen behalve de beoogde ontvanger.

Bovendien kan het ontbreken van een SSL-certificaat uw website markeren als “niet veilig” in moderne webbrowsers, waardoor bezoekers worden afgeschrikt. Dit kan leiden tot verlies van vertrouwen en potentiële klanten.

SSL-certificaat installeren. Waaruit kan je kiezen?

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten beschikbaar, elk met zijn eigen niveau van validatie en beveiliging:

Domein Gevalideerd (DV)

Het Domein Gevalideerd certificaat valideert alleen het eigendom van het domein. Het is geschikt voor persoonlijke websites en blogs en biedt basisversleuteling.

Organisatie Gevalideerd (OV)

Een Organisatie Gevalideerd certificaat valideert niet alleen het domein, maar ook de organisatie erachter. Het is geschikt voor kleine bedrijven en e-commerce websites en biedt een hoger niveau van vertrouwen.

Uitgebreide Gevalideerd (EV)

EV-certificaten zijn de meest uitgebreide en bieden het hoogste niveau van validatie. Ze worden vaak gebruikt door grote bedrijven en financiële instellingen en resulteren in de bekende groene adresbalk in de browser, die het hoogste niveau van vertrouwen symboliseert.

Hoe kan men een SSL-certificaat aankopen en installeren?

Er zijn twee hoofdmethoden om een SSL-certificaat aan te schaffen:

Via je webhostingprovider

Veel webhostingproviders bieden SSL-certificaten aan als onderdeel van hun diensten. Dit kan een eenvoudige en handige manier zijn om een certificaat te verkrijgen, vooral als je al bij een hostingprovider bent. De hostingprovider die ik veel gebruik is Antagonist. Dan heb je standaard gratis Basis SSL. Wil je voor jouw domeinnaam een SSL-certificaat met meer validatie, dan kun je dit via jouw klantaccount van Mijn Antagonist bestellen. 

Via een SSL-certificaatautoriteit

Je kunt ook rechtstreeks een SSL-certificaat kopen bij een SSL-certificaatautoriteit (CA). Dit geeft meer flexibiliteit in de keuze van het type certificaat en kan voordeliger zijn als je meerdere websites beheert.

SSL certificaat installeren

Verklaring van CA:

Een Certificaatautoriteit (CA) is een betrouwbare organisatie die verantwoordelijk is voor het verstrekken, valideren en beheren van digitale certificaten. Deze certificaten zijn cruciaal voor veilige communicatie op het internet, vooral in situaties waar versleuteling en authenticatie vereist zijn.

Een Certificaatautoriteit (CA) heeft de taak om de identiteit van een entiteit te controleren, zoals een website, server of persoon, en vervolgens een digitaal certificaat te verstrekken als bevestiging van deze identiteit. Wanneer u bijvoorbeeld een website bezoekt met een HTTPS-verbinding, ziet u een groen slotpictogram in uw browser. Dit slotpictogram geeft aan dat de website een geldig SSL-certificaat heeft ontvangen van een betrouwbare CA. Dit certificaat wordt gebruikt om de communicatie tussen uw browser en de website te versleutelen, waardoor de gegevens beveiligd zijn.

In het citaat wordt vermeld dat het SSL-certificaat kan worden gegenereerd via uw webhostingprovider of CA. Als u ervoor kiest om een CA te gebruiken, zal deze organisatie uw identiteit en domeinnaam verifiëren voordat ze het SSL-certificaat uitreiken. Dit is een cruciale stap in het waarborgen van de beveiliging en vertrouwelijkheid van gegevens die via de beveiligde verbinding worden verzonden.

SSL-certificaat installeren

Hoe installeer ik een SSL-certificaat? Het installeren van een SSL-certificaat op je website heeft drie belangrijke stappen:

Stap 1: Certificaatgeneratie

Certificaatgeneratie

Het proces van certificaatgeneratie begint met het creëren van een SSL-certificaat. Dit kan worden uitgevoerd via uw webhostingprovider of een Certificate Authority (CA). Tijdens dit proces worden uw server- en domeingegevens samengevoegd om het certificaat te genereren.

Stap 2: Certificaataanvraag

Na het genereren van het certificaat moet u een certificaataanvraag indienen. Dit omvat het verstrekken van informatie over uw organisatie en domein. De CA zal deze informatie gebruiken om uw certificaat te valideren.

Stap 3: Certificaatinstallatie

Zodra uw certificaat is goedgekeurd, ontvangt u het en moet u het op uw webserver installeren. Dit kan variëren afhankelijk van uw servertype, maar de meeste hostingproviders bieden gedetailleerde instructies voor installatie.

Controleren en testen van uw SSL-certificaat

– Controleer de certificaatinformatie:
Bekijk de details van je SSL-certificaat om ervoor te zorgen dat de juiste domeinnaam en organisatiegegevens worden weergegeven. Zorg ervoor dat de vervaldatum van het certificaat in de toekomst ligt.

SSL-certificaat installeren. Beeld van browser met https:/www

– Doe een SSL-check:
Er zijn online tools beschikbaar waarmee je de geldigheid en configuratie van uw SSL-certificaat kunt controleren. Deze tools kunnen je waarschuwen voor eventuele problemen.

– Test je website:
Bezoek je website in verschillende webbrowsers om te controleren of het groene hangslotpictogram of de “veilig” aanduiding wordt weergegeven. Zorg ervoor dat je website zonder problemen laadt en dat er geen beveiligingswaarschuwingen verschijnen.

– Controleer gemengde inhoud (Mixed Content):
Een veelvoorkomend probleem na het installeren van een SSL-certificaat is gemengde inhoud, waarbij sommige elementen van uw website nog steeds via HTTP worden geladen in plaats van HTTPS. Dit kan beveiligingswaarschuwingen veroorzaken. Zorg ervoor dat alle bronnen, zoals afbeeldingen, scripts en stijlbladen, verwijzen naar HTTPS-bronnen.

Mixed Content oplossen

Het oplossen van gemengde inhoud is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw website volledig beveiligd is. Gemengde inhoud treedt op wanneer sommige elementen van uw website via HTTPS worden geladen, terwijl andere nog steeds via HTTP worden geladen. Dit kan leiden tot beveiligingswaarschuwingen in browsers en het “niet volledig veilig” label op uw website.

Om gemengde inhoud op te lossen, moet je alle bronnen op je website bijwerken, zoals afbeeldingslinks, scriptverwijzingen en stijlbladen, zodat ze verwijzen naar HTTPS-bronnen in plaats van HTTP. Dit kan handmatig worden gedaan door de bronnen in uw websitecode te wijzigen, of je kunt plug-ins en tools gebruiken om dit proces te automatiseren. Een goede plug-in is Really Simple SSL.

Really simple SSL

Really Simple SSl is specifiek gericht op het oplossen van mixed content, bijvoorbeeld door HTTP-URL’s dynamisch naar HTTPS-URL’s te veranderen.

Zorg ervoor dat je alle pagina’s van uw website grondig controleert op gemengde inhoud, inclusief diepere pagina’s en externe bronnen zoals widgets en externe scripts.

Conclusie: Een Veilige Website met SSL

In deze handleiding hebben we stap voor stap uitgelegd hoe u een SSL-certificaat op je website kunt installeren. Van het begrijpen van het belang van SSL tot het kiezen van het juiste type certificaat en het uitvoeren van de installatie, hebben we je voorzien van de kennis die je nodig kan hebben om je website te beveiligen en het vertrouwen van je bezoekers te winnen.

Een SSL-certificaat is niet alleen een technische vereiste; het is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat de gegevens van je bezoekers veilig zijn en om de integriteit van uw website te behouden. Door de juiste stappen te volgen en ervoor te zorgen dat uw SSL-certificaat correct is geconfigureerd, kan je genieten van een veilige online aanwezigheid.

Veel gestelde vragen

 • Wat gebeurt er als mijn SSL-certificaat verloopt?

  Als uw SSL-certificaat verloopt, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor de beveiliging en de toegankelijkheid van uw website. Zodra het certificaat is verlopen, wordt de versleutelde verbinding met uw website verbroken. Als gevolg hiervan kunnen bezoekers beveiligingswaarschuwingen in hun browser zien en mogelijk geen toegang krijgen tot uw website. Dit kan leiden tot verlies van vertrouwen bij uw bezoekers en potentiële klanten. Daarom is het van cruciaal belang om uw SSL-certificaat op tijd te vernieuwen, meestal elk jaar. Zorg ervoor dat u de vervaldatum van uw certificaat in de gaten houdt en begin ruim op tijd met het vernieuwingsproces om onnodige onderbrekingen te voorkomen.

 • Kan ik een gratis SSL-certificaat gebruiken voor mijn website?

  Ja, u kunt gratis SSL-certificaten gebruiken voor uw website. Een bekende aanbieder van gratis SSL-certificaten is Let’s Encrypt. Deze gratis certificaten bieden basisversleuteling en zijn geschikt voor de meeste websites, vooral als u een kleinschalige persoonlijke blog of een hobbywebsite beheert. Ze kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en vernieuwd, waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn voor websitebeveiliging. Voor zakelijke en e-commerce websites die gevoelige gegevens verwerken, kan het overwegen van betaalde SSL-certificaten met uitgebreidere validatie en beveiligingsfuncties echter verstandig zijn.

 • Hoe vaak moet ik mijn SSL-certificaat vernieuwen?

  De meeste SSL-certificaten moeten jaarlijks worden vernieuwd. Dit komt omdat certificaatautoriteiten doorgaans certificaten uitgeven met een geldigheid van één jaar. Het is belangrijk om de vervaldatum van uw certificaat bij te houden en het vernieuwingsproces tijdig te starten. Sommige webhostingproviders bieden automatische vernieuwingsdiensten, wat handig kan zijn om ervoor te zorgen dat uw certificaat altijd up-to-date blijft. Houd er rekening mee dat het niet vernieuwen van uw certificaat kan leiden tot ernstige beveiligingsproblemen en verlies van vertrouwen bij uw bezoekers.

 • Hoe kan ik controleren of mijn SSL-certificaat correct is geconfigureerd?

  Om te controleren of uw SSL-certificaat correct is geconfigureerd, zijn er verschillende stappen die u kunt volgen:

  – Controleer de certificaatinformatie: Controleer de details van uw SSL-certificaat om ervoor te zorgen dat de juiste domeinnaam en organisatiegegevens correct worden weergegeven. Zorg ervoor dat de vervaldatum van het certificaat in de toekomst ligt.

  – Doe een SSL-check: Er zijn online tools beschikbaar waarmee u de geldigheid en configuratie van uw SSL-certificaat kunt controleren. Deze tools kunnen u waarschuwen voor eventuele problemen en mogelijke beveiligingsrisico’s identificeren.

  – Test uw website: Bezoek uw website in verschillende webbrowsers om te controleren of het groene hangslotpictogram of de “veilig” aanduiding wordt weergegeven. Zorg ervoor dat uw website zonder problemen laadt en dat er geen beveiligingswaarschuwingen verschijnen.

  – Controleer gemengde inhoud (Mixed Content): Een veelvoorkomend probleem na het installeren van een SSL-certificaat is gemengde inhoud, waarbij sommige elementen van uw website nog steeds via HTTP worden geladen in plaats van HTTPS. Dit kan beveiligingswaarschuwingen veroorzaken. Zorg ervoor dat alle bronnen, zoals afbeeldingen, scripts en stijlbladen, verwijzen naar HTTPS-bronnen in plaats van HTTP. Dit kunt u handmatig aanpassen in de code van uw website.

  Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw SSL-certificaat correct is geconfigureerd en dat uw website veilig en vertrouwd is voor uw bezoekers. Het regelmatig controleren van uw certificaat is een essentieel onderdeel van het onderhouden van een veilige online omgeving voor uw websitebezoekers.

Leuk of leerzaam artikel? Deel het!

Cees van Stam

Wordpress onderhoud & Design