Man met vinger op laptop toets met waarschuwing op sherm van gevaar

BLOG

toch gehackt

Gehackt. Er is altijd 1 kans dat het jou overkomt.

Site toch gehackt!

Zelfs als je denkt dat je alles goed doet, is er altijd een kans dat je site wordt gehackt.
Als dat gebeurt, is het belangrijk om daar snel achter te komen.
Een aanvaller met controle over uw site kan veel schade toebrengen aan uw sitebezoekers, uw SEO-ranglijst en uw reputatie.
Als je website cruciaal is voor uw bedrijf kan het ook direct invloed hebben op de inkomsten.

Hack detecteren, hoe weet je dat je bent gehackt?

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om uw kansen om een hack snel te detecteren te verbeteren:

  1. Bezoek je eigen site regelmatig. Het lijkt voor de hand liggend, maar als site-eigenaar heb je veel meer kans dan iemand anders om iets te ontdekken dat er niet goed uitziet.
  2. Zoek regelmatig naar je website. Sommige gehackte sites zien er volkomen normaal uit voor een gewone gebruiker, terwijl ze spam en andere kwaadaardige inhoud aan zoekmachines serveren. Door te zoeken naar je site zou je in staat moeten zijn om SEO spam te vangen, zelfs als een aanvaller het voor je probeert te verbergen. Klik ook op de links in je zoekresultaten om er zeker van te zijn dat de link van de zoekmachine leidt waar het moet, en niet een slechte onlineomgeving.
  3. Stel e-mailwaarschuwingen in binnen Google Search Console. Google bezoekt(crawling) voortdurend je site en waarschuwt je als er problemen worden gedetecteerd, waaronder de aanwezigheid van malware.
  4. Gebruik een beveiligingsscanner en stel e-mailwaarschuwingen in. De Wordfence-scanner controleert WordPress-corebestanden, thema’s en plugins op malware, slechte URL’s, backdoors, SEO-spam, schadelijke omleidingen en code-injecties. Het vergelijkt ook de bestanden op je site met die in de WordPress.org-repository, controleert hun integriteit en rapporteert eventuele wijzigingen aan je.
    Optie: De Premium-versie kan worden ingepland om vaker en op optimale tijden te scannen, maakt gebruik van realtime updates van malwarehandtekeningen en voert controles uit op de zwarte lijst.
  5. Uw websitebezoekers zijn vaak de eersten die een probleem met je website identificeren. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk contact met je kunnen opnemen en dat je hun meldingen direct onderzoekt.
  6. Let op onverklaarbare pieken in het verkeer. Als een aanvaller je site gebruikt om kwaadaardige inhoud te hosten, zal hij waarschijnlijk verkeer naar je site sturen. Een onverklaarbare toename van het verkeer op de site kan duiden op een gehackte site.

We hopen dat je nooit gehackt wordt, maar als je dat wel overkomt, hopen we dat deze tips je zullen helpen om dit snel op te sporen en  je website weer up en runnen te hebben.

Bron(nen):

Wordfence.com


Bewerkt en vertaalt naar Nederlands

Wellicht ook interessant:
Hacker motief: Wat doen aanvallers met uw gehackte site?

Leuk of leerzaam artikel? Deel het!

Cees van Stam

Wordpress onderhoud & Design