Man met vinger op laptop toets met waarschuwing op sherm van gevaar

BLOG

backup hostingprovider kiezen en ultieme beveiligingsstrategie

Regel 1. Back-up je website. Veiligheid voor alles.

Back-up je website is iets wat je absoluut moet doen en zo nodig moet leren, om te voorkomen dat je als het mis gaat, bedenkt: “WAT NU!”
In dit artikel gaan we het onderwerp van WordPress-back-ups proberen zo goed mogelijk duidelijk te maken door alles te behandelen wat je moet weten.

Leren hoe je een WordPress-site moet back-uppen is één van die dingen die je misschien het gevoel geven dat het niet dringend is… totdat er iets met je site gebeurt, en het wordt ongelooflijk dringend (maar misschien wel te laat).
Er is niets leuks of spannends aan het maken van een back-up van WordPress. WordPress back-ups is echt niet zo ingewikkeld en we proberen hier het zo duidelijk mogelijk te maken door alles wat je moet weten op één plek te behandelen:

 • Hoe vaak moet je een back-up maken van WordPress
 • De verschillende soorten WordPress-content die je moet ondersteunen
 • Waar WordPress-back-ups op te slaan
 • WordPress-back-up plugins. Hier zijn er veel van. Persoonlijk gebruik ik op bijna alle websites WPvivid.

Hoe maak je een back-up van WordPress met behulp van een gratis plugin. Laten we ons eens verdiepen in deze materie.

Back-up je website : Waarom belangrijk en hoe ze te maken.

Hoe mooi zou het zijn dat je hier nooit naar om hoeft te kijken. Dat zou ik ook graag met een auto hebben. Helaas is daar ook af en toe onderhoud nodig. Zo is het ook met je website. Het maken van een back-up van je WordPress-site een verspilling van tijd en moeite?  Helaas niet. Er kan toch het nodige mis gaan. Check maar even onderstaand lijstje.

 • Je kunt een fout maken, zoals het per ongeluk permanent verwijderen van belangrijke inhoud.
 • Een kwaadwillende hacker kan toegang krijgen tot je site en malware injecteren of op een andere manier problemen veroorzaken.
 • Je host kan een storing hebben die leidt tot verlies van gegevens.
 • Een plugin of thema kan uw site laten crashen.
 • Een nieuw toegepaste update kan plotseling een probleem veroorzaken.

In al deze situaties kun je te maken krijgen met het mogelijke verlies van uw WordPress-site of een deel daarvan. Zonder een recente back-up kan elk van deze situaties catastrofaal zijn. Als je echter altijd een recente back-up bij de hand hebt, is het ergste scenario een klein ongemak – geen ramp.

Regel 1, als je een WordPress site hebt: back-up je website.

De rest van dit gedeelte is gewijd aan hoe, hoe vaak en wat voor back-up.

Moet je zelf een back-up maken van WordPress?

In het algemeen moet je niet vertrouwen op je hostingbedrijf om een back-up te maken van je site. Terwijl de meeste webhosts wel een soort back-up nemen, zijn er geen garanties als het gaat om de frequentie en de volledigheid van die back-ups. Voor je planning moet je ze behandelen alsof ze in principe niet bestaan. Bij de meeste hosts is de enige manier om te garanderen dat je een volledige, recente back-up van je site hebt, het zelf doen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Namelijk, als je gebruik maakt van hostingproviders zoals Antagonist of Kinsta die een goed systematisch opgebouwde back-up filosofie hebben. Oké, je betaalt wat meer maar daar staat dan weer een bepaalde zekerheid tegenover.

Back-up je website: wat is een goed frequentie?

Hoe vaak je een back-up moet maken van WordPress is afhankelijk van hoe vaak je site verandert.
Als je een statische portfoliosite heeft die nooit verandert, hoef je niet echt elke dag een back-up te maken. Het zou zelfs goed zijn als je maandelijks een back-up zou maken.  Aan de andere kant, als je een blog hebt waar je elke dag een nieuwe blogpost publiceert en lezers veel commentaar achterlaten, dan wilt je waarschijnlijk elke dag een back-up maken.
En als je een drukke WooCommerce winkel hebt waar bestellingen de hele dag door binnenkomen, dan wilt je hoogstwaarschijnlijk een real-time back-up oplossing die veranderingen direct opslaat. Hierdoor mist je nooit je waardevolle bestelgegevens.
Om je te helpen met het maken van een planning die zinvol is voor je site, stelt je jezelf deze vraag:

Als ik de gegevens van de laatste X dagen (of uren) kwijtraak, zou dat dan een negatief effect hebben op mijn site?

Als X gelijk staat aan één dag voor uw site, moet u dagelijks back-ups maken.

Vergeet echter niet om andere inhoud te overwegen dan hoe vaak je zelf nieuwe inhoud maakt. Back-ups leggen ook door gebruikers gegenereerde inhoud vast, zoals commentaar van WordPress.
Als je bijvoorbeeld een blog hebt waar je slechts één keer per week een bericht plaatst, maar je bezoekers elke dag tonnen waardevolle opmerkingen achterlaten, dan zou je waarschijnlijk nog steeds willen doorgaan met een dagelijks back-up schema, zodat je alle opmerkingen cq commentaren niet mist als je jouw site ooit moet herstellen.
Tot slot, als u een site heeft met een constante activiteit, zoals een WooCommerce winkel, forum, etc. dan wil je gebruik maken van een real-time incrementele back-up oplossing – meer hierover hieronder.

WordPress Backup Bestanden vs. Database

Er zijn twee onderdelen om een back-up te maken van uw WordPress-site:
■ WordPress-bestanden
■ WordPress-database

De bestanden van je site zijn bestanden zoals:
■ Thema-/plugin-bestanden
■ Beeld/media uploads in de wp-content/uploads mappen

De database van je site bevat uw eigenlijke inhoud, zoals:

 • Blog post inhoud
 • Pagina inhoud
 • Design ontwerpen
 • Opmerkingen
 • Formulieren
 • Instellingen

Wanneer je een back-up maakt van je site, moet je een back-up maken van zowel bestanden als de database. Afhankelijk van de manier waarop de site werkt, is het echter mogelijk dat je niet noodzakelijkerwijs met dezelfde frequentie een back-up van beide onderdelen wilt/moet maken. Daarom kun je met de meeste back-up plugins kiezen voor het maken van back-ups van specifieke onderdelen van uw site (bijvoorbeeld alleen van uw database).

Laten we teruggaan naar het voorbeeld van een blog waar je:
– Inhoud één keer per week plaatst (inclusief het uploaden van afbeeldingen voor de nieuwe blogpost)
– Ontvang elke dag veel waardevolle opmerkingen van lezers.

In zo’n situatie zou je ervoor kunnen kiezen:
– Maak één keer per week een back-up van de bestanden op je site. Dit zou ervoor zorgen dat je altijd de bestanden uploadt voor je laatste blogpost.
– Maak elke dag een back-up van de database van je site. Dit zou ervoor zorgen dat je altijd het laatste commentaar van bezoekers hebt, zelfs op dagen dat je geen nieuwe blogpost publiceert.

Voordelen van deze aanpak.

Het voordeel van deze aanpak is dat je minder middelen gebruikt door te vermijden dat je elke dag een back-up moet maken van dezelfde set bestanden wanneer er niets verandert. Zelfs op een grote site is de database meestal vrij klein en gemakkelijk te back-uppen. De bestanden van een grote site kunnen echter enorm veel ruimte in beslag nemen.
Sommige tools bieden ook een aanpak die incrementele back-ups wordt genoemd. Met incrementele back-ups maakt je alleen een back-up van uw volledige site tijdens de eerste back-up. Vervolgens maken de daaropvolgende back-ups alleen een back-up van de nieuwe wijzigingen die op je site zijn aangebracht.
Als je bijvoorbeeld een nieuwe blogpost publiceert, zou de incrementele back-uptool de back-up gewoon updaten om die nieuwe post op te nemen, in plaats van een volledig nieuwe back-up te maken.
Met deze incrementele aanpak heb je ook de optie om real-time back-ups te maken van je site door automatisch een back-up te maken van elke verandering zodra deze plaatsvindt. Nogmaals, dit is belangrijk voor WooCommerce winkels, forums, etc. waar u voortdurend veranderingen in de database van uw site zult hebben.

Waar moet je de WordPress Backups opslaan?

Het is eigenlijk niet aan te raden om de back-ups van je site op te slaan op de server van je WordPress site. Sommige plug-ins bieden je de mogelijkheid om dit te doen.
Als je de back-up op dezelfde server als je live WordPress site opslaat, is dat nog steeds een zwak punt in je back-up systeem. Het kan je helpen in sommige situaties, zoals het per ongeluk breken van iets op je site. Bv. na het bijwerken van een plug-in. Maar als er iets mis gaat met je server, zou je zowel je live site als je back-up verliezen.

Er zijn twee plaatsen waar je veilig WordPress-back-ups kunt opslaan:
1. Je lokale computer – downloadt je back-upbestanden op je lokale harde schijf of LAN.
2. Cloudopslag – je host je back-ups in de “cloud” met behulp van diensten zoals Google Drive, Dropbox, Amazon S3,  of anderen.

Als je een bedrijfskritische WordPress-site hebt, beveelt het Digitaltrustcenter van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de 3-2-1-back-upregel aan:

– Bewaar drie kopieën van uw WordPress-site: een primaire (uw live site) en twee back-ups.
– Bewaar de bestanden op twee verschillende mediatypen
– Sla één exemplaar buitenshuis op (bijv. buiten uw huis of bedrijf)

Een eenvoudige manier om dit te implementeren voor een WordPress-site zou zijn om zowel je lokale computer als de cloud-opslag te gebruiken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen:
– Een back-up downloaden naar je lokale harde schijf.
– Een andere back-up opslaan op Dropbox of OneDrive.

Samenvatting

We hebben in deze sectie veel van de back-up theorie behandeld, dus laten we samenvatten wat we hebben geleerd. Elke WordPress-site heeft een back-up nodig. Van fouten die je zelf maakt tot fouten van anderen of aanvallen van kwaadwillende hackers. Er kan veel misgaan. Een betrouwbare back-up zorgt ervoor dat geen van die problemen funest zijn. Als je een goed beheerde WordPress-host hebt, kan het zijn dat je host al een betrouwbare, off-site back-up werkwijze heeft.
Als je echter geen gebruik maakt van een van deze eersteklas diensten, moet je niet vertrouwen op de back-ups van je host om je site veilig te houden – je moet je eigen back-upbeleid opstellen.
De frequentie waarmee je een back-up maakt van je site hangt af van hoe vaak je, of anderen, de inhoud ervan wijzigen. Een effectievere strategie kan zijn om een back-up te maken van de bestanden en de database van je site op verschillende schema’s. Dat kan bijvoorbeeld:
– Eén keer per week een back-up maken van de bestanden van je site.
– Maak elke dag een back-up van de database van je site.
Dit minimaliseert de middelen die uw back-ups gebruiken, terwijl je toch elke dag een back-up kunt maken van de belangrijkste informatie (die is opgeslagen in de database van uw site).

Back-up je website. Een server ruimte met heel veel HD's

WordPress Back-up Plugins

Er zijn in de WordPress plug-in Directory een flink aantal back-up plug-ins te vinden, o.a.:

UpdraftPlus

UpdraftPlus is de populairste gratis WordPress-back-upplugin op het internet. Het wordt gebruikt door meer dan 2 miljoen websites.
Met UpdraftPlus kunt u een back-up maken van je WordPress-site en deze opslaan in de cloud of downloaden naar uw computer. De plug-in ondersteunt zowel geplande als on-demand back-ups. U hebt ook de mogelijkheid om te kiezen welke bestanden u wilt back-uppen. Het kan uw back-ups automatisch uploaden naar Dropbox, Google Drive, S3, Rackspace, FTP, SFTP, e-mail en verschillende andere cloudstoragediensten.

 WPvivid backup

1. 1. EENVOUDIGE VERPLAATSING OF MIGRATIE VAN DE SITE (NIEUWE FUNCTIE)
Migreer uw WordPress site naar een nieuw domein met een enkele klik. WPvivid Backup Plugin ondersteunt de site migratie van dev-omgeving naar een nieuwe server, van dev-omgeving naar een nieuw domein of van een live-server naar een andere.
U kunt ook een site migreren naar een subdirectory, van a.com naar b.com, van a.com naar a.com/directory en van a.com naar b.com/directory.
U bent vrij om te kiezen wat u wilt migreren: de hele site, bestanden of alleen de database.

2. 2. UPLOADBACK-UPS (NIEUWE FUNCTIE)
Upload een back-up om te herstellen of te migreren.
U kunt back-ups die zijn gemaakt met versie 0.9.14 of hoger migreren of terugzetten.

3. AUTOMATISCHE BACK-UP
Setup en vergeet, WPvivid Backup Plugin doet de rest automatisch een back-up van uw website.

4. ÉÉN-KLIK HERSTEL
Herstellen met één muisklik. Uw WordPress-site vanuit een back-up met een enkele klik weer terug in voorgaande versie..

CLOUDOPSLAG ONDERSTEUND
Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Amazon S3, DigitalOcean Spaces, SFTP, FTP.

WPvivid geeft u veel nuttige functionaliteit tegen een zeer aantrekkelijke prijs (gratis!). Het kan u helpen om uw hele back-upschema op de automatische piloot te zetten, inclusief het veilig opslaan van die back-ups op externe opslaglocaties. Bovendien is het gemakkelijk om deze back-ups terug te zetten. En de site migratie-functie is echt handig voor de ontwikkeling, omdat u het kunt gebruiken om van lokaal naar live te gaan of om uw eigen staging site te maken. Bovendien vind ik de automatische functie leuk, omdat het handiger is om de bestanden niet zelf te hoeven uploaden om je site te migreren.

WP Reset

Wp Reset is niet direct een back-up systeem. Maar een handige tool bij het aanpassen en/of testen van je website. Zeker als je druk bezig bent met allerlei aanpassingen van je site kan dit een “redder in nood” zijn.

WP Reset zet de database van de site snel terug naar de standaard installatiewaarden zonder bestanden te wijzigen. Het verwijdert alle aanpassingen en inhoud, of alleen gekozen onderdelen zoals thema-instellingen. WP Reset is snel en veilig te gebruiken dankzij de ingebouwde snapshots die de functionaliteit van 1-klikherstel bieden. Het heeft meerdere fail-safe mechanismen zodat u nooit per ongeluk gegevens kunt verliezen. WP Reset is uiterst nuttig voor plugin- en thema-ontwikkelaars. Het versnelt het testen en debuggen door een snelle manier te bieden om instellingen te resetten en code opnieuw te testen. Het is de enige WP ontwikkelingstool voor niet-ontwikkelaars.

De beste manier om je site te up-to-date te houden en misbruik van kwetsbaarheden te voorkomen is om je thema’s, plug-ins bij te werken. Dat begint als je het goed doet met een back-up. Vind je dat lastig of kost dat je te veel tijd dan is het wellicht verstandig om aan abonnement te nemen die dit voor je verzorgd.

Bron(nen):

Wordfence.com en diverse plug-ins.


Leuk of leerzaam artikel? Deel het!

Cees van Stam

Wordpress onderhoud & Design